Фото делегатов

В Киеве завершил работу конгресс за реформу в области физической культуры и спорта. Делегатам были представлены наработки рабочей группы по реформированию: проект Концепции реформы, идеология изменений в закон «О физической культуре и спорте», концепция проекта информатизации отрасли.

В роботі Конгресу взяли участь майже 200 представників спортивної сфери – президенти федерацій, тренери, спортсмени, громадські діячі.

“Презентація Концепції реформи та проекту закону – це перші кроки, які ми зробили на шляху реформування галузі спорту та фізичної культури. Попереду – мінімум півроку роботи, після всебічного обговорення документів, урахування пропозицій, аналізу. Ми працюємо прозоро і відкрито, тому ще раз запрошую спортивну громадськість по подальшої співпраці”, – зазначив Міністр молоді та спорту України Дмитро Булатов.

Реформу упродовж кількох місяців готувала Робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства, Національного Олімпійського комітету, спортивних федерацій. Керівником Робочої групи є Дмитро Качуровський, президент Федерації плавання України.

“Проаналізувавши пропозиції усіх керівників спортивних федерацій та організацій, Робоча група зробила висновок, що реформуванню підлягатимуть три системи організації: масовий спорт, спорт вищих досягнень, взаємодія між державою, територіальними общинами та суб`єктами спортивної сфери. В результаті їхнього реформування заняття спортом стануть для українців доступнішими.

Те, що ми пропонуємо у масовому спорті, кардинально відрізняється від того, що існує, і дасть імпульс, щоб кожна дитина займалася спортом. Сьогодні займаються лише приблизно 400 тис (10%) дітей віком від 6 до 17 років. До школи приходить 70% здорових дітей, а серед випускників їх лише 20%, – сказав Качуровський. – В результаті реформи всі школярі (приблизно 4 млн.) матимуть можливість займатися спортом».

В роботі конгресу також взяли участь Президент Національного Олімпійського комітету України Сергій Бубка, заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, Посол Європейського союзу Ян Томбінські, Надзвичайний та Повноважний Посол США Джеффрі Р. Пайєтт, віце-президент Європейської легкоатлетичної асоціації Карл Пильний.

“В Європі немає єдиної системи розвитку спортивної сфери, кожна країна обирає свій шлях. Та впевнений, що кожна європейська країна поділиться із вами своїм досвідом. Крім цього, досягнення України в майбутньому можуть надихнути інші країни на зміни”, – зазначив Ян Томбінські.

“Україна робить важливий крок у своєму плані реформ, зокрема, у реформі спорту. Моя країна підтримує такі починання, і найближчим часом ми готові направити до України спортивних спеціалістів – тренерів, менеджерів, спортсменів – для подальших консультацій”, – сказав Джеффрі Р. Пайєтт у своєму виступі перед учасниками Конгресу.

Відомий російський громадський діяч Михайло Ходорковський передав відеозвернення до учасників Конгресу, в якому побажав сили волі та наснаги у роботі над реформами.

По закінченню Конгресу учасники одноголосно ухвалили резолюцію, в якій ідеться про подальші кроки з реалізації комплексної реформи.