Михаил Фоменко14.08.2013 | Сборная Украины – Сборная Израиля | Послематчевая пресс-конференция главного тренера сборной команды Украины Михаила Фоменка.

Михайло Фоменко:

– Вітаю уболівальників з перемогою у цьому матчі та дякую вам за підтримку!

– На скільки Ви задоволені складом національної команди, який взяв участь у товариському матчі зі збірною Ізраїлю?

– Не можна через одну гру розглядати склад збірної на офіційний матч. Тим більше, ми отримали не так багато інформації, як зазвичай звикли. У нас було мало часу для навчально-тренувального процесу. Ми не змогли перевірити всіх гравців через обмежену кількість замін. Не слід забувати, що ми зібралися на наступний день після закінчення чергового туру чемпіонату.

У нас залишилося не так багато часу до офіційних матчів. Будемо збирати інформацію, посилати помічників на матчі суперників. Час настав непростий — усі чотири команди мають можливість вийти з першого місця у групі, всі знаходяться у рівних умовах. А це дуже складно у психологічному плані.

– Є відчуття, що нападник одеського «Чорноморця» Олексій Антонов міг би підсилити гру збірної України. Як Ви вважаєте? І чи є сьогоднішній склад на гру оптимальним до майбутніх матчів з Сан-Марино і Англією?

– Не забувайте, що якщо трохи недооцінити суперника, можна спіткнутися на ньому. Не можна грати одним складом усі ігри. Навіть не пам’ятаю, що так бувало раніше. Треба ще дожити до цих матчів, не дай Боже, що ми ще когось втратимо через травми.

Антонов? На все треба час. Все під контролем, ми дивимося за гравцями. У нього наразі спостерігається сплеск у грі, але все оцінюється стабільністю виступів гравця.

– Сьогодні протягом матчу з Ізраїлем збірна України використовувала активний відбір. Чи так Ви плануєте грати проти збірної Англії у вересні?

– Ми не зациклюємося на чомусь конкретно. Є різні моделі гри. Як би ми сильно не хотіли грати по одній моделі, так не виходить. Потрібно вміти і атакувати, і захищатися за різними моделями гри. Через два тижні ми будемо мати якусь інформацію і про наших гравців, і про суперників. Адже під певну модель гри потрібні певні люди.

– Чи є за що критикувати збірну України після цієї перемоги над командою Ізраїлю?

– Помилки допускаються всіма. Не помиляється той, хто нічого не робить. Той, хто нічого не робить − це вже найголовніша помилка. Сильно критикувати гравців не треба. Були проблеми, але гравці самі виправлялися. Головне, що кількість перейшла в якість.

– Як Вам гра футболістів, яких Ви випустили на заміни у другому таймі товариського матчу?

– Вони непогано увійшли до гри. Видно, що люди старалися. У будь-якому колективі кожна людина має різний час для адаптації. Комусь це вдається швидше, комусь — довше. Дебютували вони добре, але перший раз — найбільш хвилюючий.

– При Вашому тренерстві збірна України ще жодного разу не програла. Як Ви вважаєте, про що це говорить?

– Нас цьому вчили свого часу. Який сенс виходити на поле? Заради участі? Якщо виходиш на поле, то повинен переслідувати максимальні цілі. Якщо щось не виходить, то потрібно кількістю перетворювати на якість. Це ж не хобі, а серйозна робота. Хлопці все прекрасно розуміють.

Пресс-служба ФФУ